Asociația Suport pentru Educație și Sănătate lansează campania de informare și educare privind pericolele expunerii prelungite la soare, a efectelor luminii solare in sezonul estival

Campania Nu pierde din vedere!” realizată de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate are drept scop informarea publicului larg despre afecțiunile oftalmologice ce pot apărea din cauza expunerii excesive la soare. Persoanele care se confruntă cu senzații de arsură, durere și/sau usturime, senzația de pierdere sau diminuare a vederii, cauzate de o posibilă expunere prelungită și neprotejată la soare trebuie să se adreseze medicului oftalmolog.

 „Cea mai importantă afecțiune oftalmologică degenerativă care poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare este cataracta. Până la 20% dintre cataracte pot fi cauzate de supraexpunerea la radiațiile UV” precizează Doctor Ioana-Raluca Gobej, medic oftalmolog in cadrul clinicii Lotus Med.

Specialiștii atentionează că expunerea exagerată la razele UV poate provoca și una sau mai multe dintre următoarele boli oculare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută, etc.

Despre bolile oculare care pot fi dezvoltate în urma expunerii excesive la soare

Expunerea la soare poate provoca cancer de pleoape, care apare pe pleoapă sau în interiorul ei. De obicei, este clasificat că o tumoră epitelială. Acest tip de tumoră implică cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei.

Expunerea puternică la lumina soarelui, poate provoca keratoconjunctivită acută.  Aceasta este o arsură a corneei foarte dureroasă, care provoca tulburări de vedere timp de 6 până la 24 de ore.

Observarea  soarelui prin nori, fără un filtru special, poate duce la fotoretinită. Deteriorarea fotoreceptorilor poate duce la deficiență vizuală permanentă.

Despre cataracta având drept cauză expunerea prelungită la soare

 Cercetările arată că unul din cinci cazuri de cataractă ar putea fi prevenit cu o protecție adecvată a ochilor și cu expunerea redusă la lumina soarelui.

Conform acestora, cu cât ochii sunt mai expuși la razele soarelui, cu atât cristalinul va îmbătrâni mai repede. Așa își va pierde transparența, va deveni mai opac în timp.

Despre profilul celor afectați

Medicii oftalmologi menționează că unii oameni sunt mai sensibili la soare decât alții. Acesta este cazul copiilor înainte de vârsta de 10-12 ani, deoarece entilele lor filtrează doar parțial razele UV.

Despre recomandările medicilor oftalmologi

În cazul cataractei, primul pas pentru reducerea riscului este purtarea de ochelari de soare care blochează UV și pălării cu boruri. Este de preferat că, ochelarii de soare să asigure și protejarea vederii periferice și dotați cu protecție UVA/UVB, informează medicii oftalmologi.

Pentru sugarii sub un an, protecția trebuie să fie și mai pronunțată deoarece 90% din UV A și mai mult de 50% din UV B ajung în retina. Prin urmare, nu ar trebui să fie expuși la lumina directă a soarelui, ci să poarte întotdeauna ochelari de soare și o șapcă.

Sunt menționate de către specialiști mai multe soluții pentru a proteja ochii: alegerea ochelarilor, lentile polarizate, lentile de contact anti-UV, etc.

Dacă ochii sunt arși de soare, senzația neplăcută vă apărea în două până la trei ore de la expunere. Pentru arsurile solare ușoare, autovindecarea poate apărea în 48 de ore, deși există simptome neplăcute și uneori descurajante, cum ar fi senzația de „ochi ars de soare”.

Consultul de urgență de urgență la medicul oftalmolog este necesar persoanelor cu ochi sensibili, care au suferit deja leziuni corneene sau dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore.

#NUPIERDEDINVEDERE și programează-te acum la oftalmolog!

Mai multe despre campania „Nu trece cu vederea! ”, pot fi regăsite pe https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere

Despre Asociatia Suport pentru Educatie si Sanatate

Asociatia Suport pentru Educatie si Sanatate este o organizatie neguvernamentala si non-profit ce doreste sa aduca mai aproape de oameni teme de interes general si de a identifica, impreuna cu factorii de decizie, cele mai eficiente solutii. Mai multe detalii despre proiectele Asociatiei Suport pentru Educatie si Sanatate Puteti afla pe site-ul: https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte

Despre Centrul Medical Integrat de Diagnostic si Tratament LOTUS-MED

Centrul Medical Integrat de Diagnostic si Tratament LOTUS-MED s-a infiintat in anul 1998 in Bucuresti si activeaxa in sementul medical privat, oferind servicii medicale clinice si de laborator.

Mai multe informatii despre centrul medical Lotus Med pot fi gasite: https://www.lotus-med.ro/centru-medical-integrat-oftalmologie

Related Posts

Despre autor