Turismul cultural

Ce este turismul cultural?

Turismul cultural abordeaza cultura unei regiuni, în special valorile ei artistice. Turismul cultural include turismul în regiunile urbane, în special orase mari, istorice si obiective culturale (muzee si teatre). Poate uneori include turismul în zonele rurale ; este cazul festivalelor în aer liber, casele memoriale ale unor scriitori sau artisti celebri, peisaje la care s-a facut trimitere în literatura. Specialistii sunt de parere ca persoanele care practica turismul cultural cheltuiesc în medie mai mult decât turistii „standard”.

Un fan UNTOLD a plătit peste 10.000 de euro pentru 4 nopți de cazare

Este de notorietate că un cetățean japonez, a plătit 10.000 de Euro pentru 4 nopți de cazare la un hotel din Cluj Napoca, cu ocazia Festivalului Untold, ediția din 2022.

Turismul cultural atrage un numar din ce în ce mai mare de turisti

Acesti turisti pot fi interesati în probleme ce tin de domeniul religiei, filozofiei, istoriei, antropologiei etc., si doresc sa ia parte la actiunea de cunoastere a unor evenimente trecute. Evolutiile contemporane în diferite sfere de activitate umana si progresul în domeniile stiintifice, tehnologice, educationale si sociologice sunt, de asemenea, subiecte de interes cultural pentru multi turisti.
Turismul cultural mai poate fi definit pe de o parte din motivatia accesului la obiectivele culturale precum calatorii pentru festivaluri de arta sau alte situri culturale sau eveniment, dar si trasee pentru studiu.
Turismul si cultura au fost mereu foarte apropiate în Europa, aceasta fiind tot timpul o destinatie importanta pentru cei atrasi de cultura sa bogata si de mostenirile istorice. Ba mai mult mostenirea culturala a Europei reprezinta una din cele mai vechi si mai importante mosteniri producatoare de turism.
Turismul cultural este un factor cheie pentru dezvoltarea durabila si dialogurile intreculturale; mostenirea culturala fiind expresia identitatii oamenilor, a teritoriului, istoriei, traditiilor si civilizatiei.
Turismul cultural atrage un numar din ce în ce mai mare de turisti. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 20% dintre vizitele din Europa au motivatie culturala, si 60% dintre turistii europeni sunt într-adevar interesati în descoperirea culturala în timpul calatoriei lor.
În timp ce produsele propriu-zise sunt (relativ) imobile datorita naturii lor partial nereproductibile, în asa-zisele „destinatii istorice” activitatile complementare pot fi localizate liber în vasta „regiune turistica”. În orase ca Venetia, Bruges, Salzburg se poate observa ca o mare parte din activitatile economice sunt alocate prioritar utilizatorilor orasului si, în particular, turistilor, în detrimentul rezidentilor urbei respective.
Restaurante, hoteluri, magazine de toate felurile, de la cele de lux pâna la cele de suveniruri ieftine, galerii de arta, case de schimb, toate sunt concentrate în jurul centrului de atractie si intra în legatura cu functia rezidentiala a orasului. Altele, din care o mare parte sunt localizate în aceleasi zone centrale, dar în zone mai dispersate, sunt acele servicii care raspund atât necesitatilor turistilor, cât si ale rezidentilor: spalatorii, magazine de haine, ateliere de mestesugarie, catering (preparare si distributie de hrana la domiciliul clientului), saloane de coafura, magazine alimentare.

Principalele teme ale turismului cultural si formele de manifestare turistica pe care le genereaza

Religioasa:  pelerinaj, întâlniri carismatice
Descoperirea de orase, regiuni, tari:  Circuit, sejur cu excursii
Istorica:  Circuit, vizitarea sitului
Amintire:  Circuit si excursie
Etnica:  Circuit, sejur
Artistica:  Circuit, stagiu
Artizanat / Industrie:  Circuit tematic, excursie în situri industriale
Parcuri si gradini: Circuit, sejur, excursie
Festivaluri, manifestari culturale: Sejur
Gastronomic: Sejur, circuit, stagiu culinar
Cumparaturi: Sejur în oras
Lingvistica: Sejur în scoala, în familii
Pedagogia culturii: Ore în afara scolii

Referinte bibliografice : https://www.scritub.com/geografie/turism/TURISMUL-CULTURAL75558.php
https://www.facebook.com/groups/untoldfestivaledition/

 

Related Posts

Despre autor