Care a fost parcursul dvs. profesional ? Cum ați descoperit pasiunea pentru muzica ? La ce vârstă ?
Am învatat să scriu autodidact, la vârsta de 5 ani, am copiat cărțile de copii. Muzica a făcut mereu parte din viața mea. În timpul reuniunilor de familie se cânta mereu. Mai ales cei din partea mamei mele, familia Quay. Erau mulți artiști și de aceea l-am ales pe de Quay drept nume de scenă.
Când aveam 7 ani, am părăsit Elveția împreună cu familia pentru a locui în Singapore. În Singapore, ca și în China, oamenilor le place să cânte karaoke. Mama a cumpărat un sistem cu microfon pentru acasă și îmi petreceam serile și weekendurile cântând.
De la 12 la 16 ani am locuit în New York și acolo am fost selectat pentru roluri principale în musicalurile Lycée Français. În același timp, am avut o antrenoare, Tina Shafer, care a lucrat și cu mari artiști precum Avril Lavigne și Céline Dion.
După un bacalaureat literar, m-am format la școala de muzică ATLA din Paris unde am urmat un curs profesionist de canto.
Pe lângă muzică, am studiat și cultura mandarină și chineză la universitate și am absolvit Ecole Hôtelière de Genève.
Ce mentori ați avut ? Care este importanța acestora în dezvoltarea dvs. profesională?
Tina Shafer, primul meu antrenor vocal a jucat un rol decisiv. Nu antrena în mod uzual adolescenți. În mod excepțional, m-a luat pe mine când aveam 14 ani, pentru că a constatat că am o voce anume.
Pascal Auberson, un artist elvețian este un mentor, el este nașul nostru. M-a învățat să îndrăznesc, să-mi explorez vocea, să scot sunete pe care nu le cunoșteam, să mă conectez la curajul meu, să-mi iau locul pe scenă. Are o carismă foarte puternică și este o forță a scenei. Mi se pare foarte inspirat.
Simon Jaccard, partenerul meu, este cel care a schimbat totul. Mi-a propus în 2016 să pun la punct un proiect împreună „Sophie de Quay” și de acolo am devenit cântăreață profesionistă. În acel moment lucra cu starul pop Bastian Baker și făcuse turnee în toată lumea. El este cel care mi-a dat încredere în mine, este un muzician extraordinar cu care scriu, compun, înregistrez și cânt pe scenă. Cântă la toate instrumentele și în timp ce suntem doar doi pe scenă, publicul are impresia că suntem un întreg grup de muzicieni. El este alter ego-ul meu și împreună am cântat deja în 13 țări.
Producătorul muzical și interpretul cât se aseamănă și cât se diferențiază ?
Este important ca sensibilitățile să fie asemănătoare, astfel încât producătorul să poată traduce emoțiile și universul interpretului în muzică.
Este evident că abordați tematici noi. Aveți totuși un element constant în muzica dvs ?
Abordăm teme care ne afectează și avem câteva mesaje puternice care apar în mod regulat: importanța construirii de punți între culturi, generații, moduri de gândire. Importanța de a continua să visezi pentru a crea o lume mai bună. Importanța de a îndrăzni să-ți realizezi visele și de a asculta mica voce interioară pe care o avem cu toții, adânc în noi și care de foarte multe ori are răspunsurile potrivite.
Ce vă atrage la a fi un « globe-trotter » ? Mi-e clar că nu sunteți un simplu turist. Cum inserați acest simt « nomad » în muzica dvs ?
Călătoriile fac parte din ADN-ul meu. M-am născut în Elveția și am crescut în Singapore, New York și am studiat la Paris și Shanghai. Descoperirea altor culturi, întâlnirea cu oameni care trăiesc și gândesc diferit este foarte îmbogățitor, inspirator și deschide mintea. Călătoriile fac parte din ceea ce ne place la această meserie, fiecare public este diferit și de fiecare dată trebuie să ieșim din zona noastră de confort.
Noi integrăm acest „nomadism” scriind și producând cântece în timpul călătoriilor : avem întotdeauna toate echipamentele necesare pentru asta, eu notebook-ul meu și Simon computerul lui și placa lui de sunet. Încorporăm sunete din întreaga lume în melodiile noastre. De exemplu, la piesa noastră „Show me the world”, primele voci ale cântecului sunt cele înregistrate de copiii din India care ne-au primit cu cântece și dansuri.
Compozițiile de după « pandemie » sunt diferite. Artiștii s-au exprimat diferit. Ce ați vrea să transmiteți despre perioada de « lockdown « și despre perioada imediat următoare ? Stiu că ați avut un mesaj de transmis. Care este acesta ?
Pandemia ne-a făcut să realizăm că totul se poate schimba în orice moment și importanța momentului prezent și importanța de a spune te iubesc și de a petrece timp cu cei pe care îi iubim.
Vă place să adunați elemente din culturi diferite și să le inserați în muzica dvs ?
Da 😊
Ce înseamnă pentru dvs. creativitatea ? Aveți vreun « secret » pentru « expandarea creativității » ?
Pentru mine, creativitatea este îndrăzneala să te exprimi într-un mod diferit decât vorbind, este visarea, imaginarea. Sunt mai creativă când mă aflu într-un mediu liniștit, cum ar fi în natură, de exemplu și singură sau cu Simon. Trebuie să mă bag în bula mea și să creez o atmosferă în jurul meu. Îmi place să aprind lumânări și să fac exerciții de meditație pentru a fi împământată și conectată la mine.
Dacă nu ați fi muzician, ce ați fi ?
Aș găși o modalitate de a schimba lumea ; altfel, la scara mea, de a crește gradul de conștientizare și de a încuraja oamenii să viseze în continuare pentru a construi împreună o lume mai bună. Aș fi fost în diplomație, în asistență socială, în medicina alternativă. Aș fi putut lucra într-un orfelinat sau cu migranți pentru a încerca să dau dragoste celor care au nevoie de ea și să redau speranța.
Transmiteți constant mesaje – manifest. Care este mesajul pe care vreți să-l transmiteți astăzi ?
Sunt convinsă că trebuie să construim punți între culturi, generații, moduri de a vedea lumea. Aș vrea să spun lumii că trebuie să visezi în continuare și că trebuie să îndrăzneșți să-ți realizezi visele. Cred că trebuie să vezi viața cu o privire optimistă și că energiile pozitive aduc alte energii pozitive.
Ce dificultati ati intampinat ? Cum ati trecut peste ele ?
Viața artistului este un rollercoaster. Primim răspunsuri pozitive, răspunsuri negative, suntem în permanență în emoția pe care trebuie să învățăm să o gestionăm. Sunt o persoană hipersensibilă și am găsit instrumente pentru a putea gestiona stresul. Este o viață obositoare pentru că noi călătorim în permanență și trebuie să găseșți o modalitate de a-ți reînnoi energia, Suntem doi cu același vis și aceeași pasiune, ceea ce îmi dă putere să merg mai departe. Sprijinul public este, de asemenea, foarte valoros. Pentru a mă disciplina, fac meditație, pentru a rămâne pe pământ oriunde mă aflu pe lume și am mare grijă să dorm minim 7 ore pe zi.
Aveti colaborari cu muzicieni din Romania sau din alte tari ? In ce constau acestea ?
Lucrăm la o piesă cu artistul român Marius Moga. Am fost în studioul lui și am scris, compus și produs toti trei o piesă. Nu am hotărât încă data lansării, dar ne vom întoarce în România să o prezentăm!
Sesizați elemente comune în muzica internațională/tendințe ? Care ar fi acestea ?
Da, elementele comune ale muzicii populare internaționale guvernează piața muzicală actuală. Există formate de respectat, așa cum au fost întotdeauna, dar acestea tind să evolueze și să se globalizeze cu noi moduri de a consuma muzica, adică streaming-ul. Melodiile devin din ce în ce mai scurte și adesea ni se cere să începem piesele cu refrenuri pentru a capta direct atenția ascultătorului. Este la latitudinea fiecărui artist să aleagă dacă să respecte sau nu aceste coduri. Noi încercam pe cât posibil să ne jucăm cu acestea pentru a pastra o structură muzicală care să ni se potrivească, în timp ce ținem o ureche atentă la ceea ce profesioniștii în domeniu cer, ca și la preferințele publicului.
Ce ati sfatui sa faca un muzician la inceput de drum ?
Viața acestui artist este un rollercoaster. Primim răspunsuri pozitive, răspunsuri negative, suntem în permanență în emoția pe care trebuie să învățăm să o gestionăm. Sunt o persoană hipersensibilă și am găsit instrumente pentru a putea gestiona stresul. Este o viață obositoare pentru că noi călătorim în permanență și trebuie să găsești o modalitate de a-ți reînnoi energia, Suntem doi cu același vis și aceeași pasiune, ceea ce îmi dă putere să merg mai departe. Sprijinul public este, de asemenea, foarte valoros. Pentru a mă disciplina, fac meditație, pentru a rămâne pe pământ oriunde mă aflu pe lume și am mare grijă să dorm minim 7 ore pe zi.
Sursa foto: Sophie de Quay Projects