RĂCEALĂ, GRIPĂ, COVID-19 sau CO-INFECTII

RĂCEALĂ, GRIPĂ, COVID-19 sau CO-INFECTII?

Suferiți de tuse, nas înfundat și dureri în gât? Un lucru este sigur; esti bolnav, dar de ce suferi mai exact? Simptomele dumneavoastră vor dura doar câteva zile sau este o infecție mai gravă? .

Iată un ghid util care detaliază diferențele dintre răceli, gripă și COVID-19 pentru a pune lucrurile în perspectivă.

RĂCEALA

Răceala comună este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, și anume a gâtului și a nasului. Această infecție este foarte frecventă: un adult poate suferi de la două până la cinci răceli pe an! Peste 100 de viruși pot provoca răceala comună. Dacă ești bolnav, probabil că ești infectat cu unul dintre rinovirusuri. Acești viruși sunt prezenți pe tot parcursul anului. Prin urmare, puteți răci în orice perioadă a anului.

GRIPA

Gripa este, de asemenea, o infecție virală, dar afectează întregul sistem respirator, inclusiv plămânii. Este cauzată de virusul gripal, de obicei răspândit între toamnă și primăvară. Acesta este motivul pentru care iarna, este adesea numită „sezon gripal”.

De la apariția pandemiei și de la implementarea măsurilor sanitare inițiale, numărul cazurilor de gripă a scăzut semnificativ și au fost declarate mai târziu decât de obicei.

Odată cu ridicarea măsurilor de protectie  sanitare, este firesc ca racelile si gripa  să își reia ciclul obișnuit, alimentat în special de călătorii.

COVID- 19

COVID-19 este cauzat de un coronavirus, SARS-CoV-2. Acest virus face mutatii în mod regulat ceea ce duce la apariția unor variante. Știm acum că este posibil să contractăm infecția de mai multe ori atunci când sunt expusi la diferite variante. De la începutul pandemiei, virusul este prezent pe tot parcursul anului.

ASEMĂNĂRI ȘI DEOSEBIRI

Deoarece răceala comună, gripa și COVID-19 sunt toate infecții virale care afectează sistemul respirator, simptomele lor pot fi similare.

De exemplu, durerea în gât, oboseala și tusea sunt simptome care pot apărea cu aceste trei infecții.

racelii si gripei

Aceste două boli diferă în severitatea simptomelor

O răceală vă poate provoca dureri și febră, dar aceste simptome vor fi mult mai puțin severe decât cele ale gripei.

De exemplu, febra este de obicei mai bruscă și mai mare în cazul gripei. Adesea ajung la 39 până la 40 de grade Celsius.

De asemenea, gripa vă poate afecta întregul organism, nu doar sistemul respirator. Oboseala, durerile de cap și durerile severe de oase si cele musculare sunt foarte frecvente la persoanele cu gripă. Unii chiar suferă de frisoane severe.

Simptomele gripei persistă mult mai mult decât simptomele răcelii. De obicei, vă puteți aștepta să vă vindecați de răceală într-o săptămână, dar gripa poate dura timp de aproximativ 10 zile. Și asta, cu condiția să nu se agraveze.

Tusea este cel mai lung simptom după o răceală sau o gripă. Nu este neobișnuit ca persoana să tușească în continuare la câteva săptămâni după infecție, chiar dacă toate celelalte simptome au dispărut. Trebuie sa ai rabdare. În general, nu este necesar niciun tratament.

Multe simptome de răceală și gripă sunt, de asemenea, prezente în cazurile de COVID-19, ceea ce face dificilă diferența dintre aceste infecții. Simptomele pot varia de la persoană la persoană și în funcție de varianta implicată*. Cele mai frecvente simptome raportate cu COVID-19 sunt:

 • durere de gât
 • secretii nazale
 • strănut
 • tuse « nouă » sau agravată
 • dificultăți de respirație
 • temperatura egala sau mai mare de 38°C
 • frisoane
 • oboseală sau slăbiciune
 • dureri musculare sau dureri corporale
 • pierderea mirosului sau a gustului
 • durere de cap
 • dureri abdominale, diaree și vărsături
 • disconfort intens

Întrucât este dificil să distingem cele 3 infecții doar pe baza simptomelor, se recomandă să te izolezi imediat ce ai simptome și să faci un test de screening pentru COVID-19. Dacă rezultatul este pozitiv, ar trebui respectate regulile de izolare pentru a nu răspândi virusul.

DESPRE VACCINARE

Răceala comună nu poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, gripa și complicațiile ei pot fi prevenite prin vaccinarea anuală.

Vaccinurile  împotriva gripei sunt de obicei oferite toamna și iarna.

Recomandările de vaccinare se schimbă odată cu pandemia. Este important să fii la curent cu recomandările pentru a fi bine protejat.

Întrebați-vă medicul de familie despre vaccinurile împotriva gripei și COVID-19. Aceștia vă vor putea informa despre eficacitatea lor, oportunitatea administrarii, manifestările clinice, programul lor de administrare și momentul optim pentru a le primi.

 ”Flurona”, combinația dintre gripă și coronavirus

Cum îi spune şi numele, flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine.

Aici ar fi trei lucruri de spus: în timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România.

 În prezent, ceea ce este diferit şi ajung la punctul al doilea, este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri.

Ajung la punctul trei, care este cel mai important, ce înseamnă în momentul în care le am concomitent

 Înseamnă în primul rând o simptomatologie mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a acestor simptome.

Sigur că pacientul va întreba ”Cum pot eu să-mi dau seama”, cum poate să facă o diferenţă foarte uşor fără testare între gripă şi flurona.

 În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.

… dar mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, (…) cei care au o anumită vârstă avansată, peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale.

De asemenea o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”

Ministerul Sanatatii din Romania raporta in data de 12 ianuarie 2023:” De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS”.

Despre VRS:

O echipă de cercetători de la universitatea din Glasgow, Scoția a descoperit că, atunci când sunt plasați împreună în țesutul uman, virusul gripal A și virusul sincițial respirator (RSV sau VRS) pot fuziona, formând un virus hibrid.

Cercetările anterioare au arătat că virusul gripal tinde să infecteze traheea, gâtul și nasul, ducând la simptome asociate gripei. Infecțiile cu RSV, pe de altă parte, tind să infecteze celulele din gât și plămâni.

Odată cu creșterea cazurilor de infecții cu RSV pe măsură ce sezonul gripei se apropie în emisfera vestică, cercetătorii s-au întrebat ce se întâmplă cu oamenii care se infectează cu ambele virusuri în același timp.

În actualul studiu, publicat, luni, în revista Nature Microbiology,  grupul de cercetători a făcut o serie de experimente în care au expus celule pulmonare umane, mostre care conțineau ambele virsuri.

Ei au descoperit că, după infectarea celulelor, cele două tipuri de virusuri au fuzionat într-un virus hibrid. Rezultatul a fost un virus care a avut o formă oarecum asemănătoare cu un palmier, unde RSV a format trunchiul, iar virusul gripal a format vârful.

Aruncând o privire mai atentă asupra virusului hibrid, cercetătorii au descoperit că acesta a fost capabil să infecteze alte celule din apropiere.

De asemenea, echipa a mai descoperit că anticorpii care s-au format pentru a lupta împotriva infecției gripale nu au funcționat, din cauza faptului că hibridul infectase unele dintre celule cu proteine ​​RSV.

Deși nu l-au studiat încă, cercetătorii bănuiesc că virusul hibrid format este probabil capabil să infecteze un tip mai larg de celule decât oricare dintre cei doi viruși separat.

Oamenii de știință cred că infectările cu un astfel de virus hibrid ar putea duce la infecții pulmonare grave, deoarece virusurile RSV tind să pătrundă mai adânc în plămâni.

În continuare, cercetătorii intenționează să studieze virusul hibrid, pentru a determina, în primă fază, dacă acesta se poate forma în interiorul corpului uman. De asemenea, vor să afle dacă și alte tipuri de virusuri hibride se formează atunci când oamenii se infectează cu mai mult de un virus.

 

 

 

Sursa:

Avem indoieli:RĂCEALĂ, GRIPĂ, COVID-19 sau CO-INFECTII (virus gripal cu SARS-CoV-2 denumită si Flurona sau virus gripal cu VRS) ? Pentru imunitate avem certitudini-Immunozen Complex C+Zn+D3 de la Ropharma

Related Posts

Despre autor