Informații cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări:
- Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;
- Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere.
- Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
- Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.
Pentru OMS, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale
Toate acestea, in conditiile in care, infecțiile cauzate de bacterii sunt a doua cauză de deces în lume.
Principala cauză de deces în lume este atribuită bolii cardiace ischemice, categorie care include toate patologiile cardiace. Infecțiile cauzate de bacterii vin pe locul al doilea, înaintea accidentelor vasculare cerebrale.
Cinci bacterii sunt printre cele mai mari cauze de deces din lume.
Infecțiile bacteriene sunt a doua cauză de deces la nivel mondial
Un studiu recent arată care sunt cei mai răspândiți agenți patogeni; cinci dintre ei sunt responsabili pentru jumătate din decesele atribuite bacteriilor.
Institutul Pasteur anticipează chiar o dublare a acestui număr în anii următori.
Confirmând această tendință, Global Burden of Disease a înregistrat 13,66 milioane de decese legate de sepsis pe tot parcursul anului 2019. Sepsisul ar putea fi cauza imediată a decesului sau poate face parte dintr-o serie de evenimente care au dus la deces.
Mortalitatea agenților patogeni variază în funcție de vârstă și regiune.
Persoanele în vârstă și sugarii sunt cei mai vulnerabili la infecțiile bacteriene
Ratele mortalității sunt, de asemenea, direct legate de bogăția țărilor:
- Africa subsahariană are 230 de decese la 100.000 de locuitori,
- Europa, America de Nord, Australia etc. 52 de decese pe fiecare 100.000 de locuitori (o rată de peste patru ori mai mică)
Iată rata mortalității pe țară:
- in 135 de țări, Staphylococcus aureus este cea mai mortală bacterie, iar
- în 37 de țări, coli conduce
La copiii sub cinci ani, totuși, infecțiile pneumococice sunt cele mai mortale
În Franța, Staphylococcus aureus și E. coli au provocat fiecare mai mult de 15.000 de decese în 2019, potrivit studiului.
Pericolul rezistenței la antibiotice
Unele bacterii au sau dezvoltă rezistență la efectele antibioticelor. Pentru OMS, această rezistență la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale.
Potrivit studiului, este asociat cu 4,95 milioane de decese, dintre care 1,27 milioane sunt direct atribuite acestuia, inclusiv peste 250.000 de copii sub cinci ani.
Autorii subliniază că utilizarea antibioticelor ar putea fi optimizată în anumite țări pentru a reduce mortalitatea legată de infecțiile bacteriene comune.
Ei solicită, de asemenea, promovarea cercetării pe acest subiect, subliniind faptul că rezistența la antibiotice ucide mai mult decât boli precum SIDA sau malaria.
Sursa: ministerulsanatatii.ro